- תרומת ביצית -

מתי לעבור לתרומת ביצית

ההחלטה לעבור לתרומת ביצית היא אחת ההחלטות הקשות שמטופלות מקבלות בחיים. ההגעה להחלטה צריכה להיות מתוך מקום של שלמות ושכנוע עצמי עמוק, גם של המטופלת וגם של הרופא. 
מכיוון שעצם העלאת האפשרות בשיחה מעלה קושי נפשי והתנגדות, ומאחר ואין תשובה נכונה אכתוב מה הן הסיבות לעבור לתרומת ביצית ע"פ דעתי האישית. תרומת ביצית צריכה להיות תמיד אופציה אחרונה לאחר שלמעשה כמעט אפסו סיכויי ההצלחה של האישה לילד שלה גנטית.

במצב של כשלונות מרובים וסיכויי ההצלחה נמוכים מאוד הטיפולים מוגדרים כטיפולים "עקרים" ויש לשקול ברצינות מעבר לתרומת ביצית. העלאת האפשרות לתרומת ביצית הינה חובתו של רופא הפריון. בנוסף, ישנן מטופלות רבות שעוברות טיפולים רבים במשך שנים ובעוד הןמחכות לנס, הן היו יכולות להיות בהריון וללדת.

אישה מעל גיל 45. טיפולים בגיל מבוגר מאוד נגמרות בסבירות גבוהה בהפלה שיכולה לפגוע ברחם, ואז גם תרומת ביצית לא תהיה אפקטיבית.

כאשר סיכויי ההצלחה 

שאיבות חוזרות ללא ביציות או טיפולים ללא החזרת עוברים

טיפולים מרובים, מעל 10, או אי פריון בלתי מוסבר במשך מספר שנים. מטופלות כאלה עוברות טיפלים קשים ביותר, נפשית ופיזית, אבל בעיקר הן מבזבזות זמן בהם הן לא מצליחות לממש את האמהות, לפעמים מדובר ב5-6 שנים של טיפולים מטופלות כאלה מגיעות לתרומת ביצית עם רירית דקה וסיכויי הצלחה נמוכים גם בתרומת ביצית.

טיפול בתרומת ביצית מיועד בדר"כ לנשים עם אי ספיקה שחלתית או נשים בגיל מתקדם שלמעשה אפסו סיכוייהם להרות מביציותיהן
תרומת ביצית נעשית יותר ויותר שכיחה בשנים האחרונות מסיבות מגוונות, ובכל שנה נולדים כמה אלפי ילדים בישראל מתרומת ביצית
עם העליה במספר הילדים שנולדים כתוצאה מתרומת ביצית עולות גם שאלות רבות וקשיים בנושא. 



תרומת ביצית מתורמת ישראלית

האפשרות לתרומת ביצית בארץ הייתה אפשרית כבר לפני שנים רבות אך נעצרה בשל פרשה של לקיחת ביציות ללא רשות וספסור בביציות. בשנים האחרונות אפשרות זו קיימת מחדש. לתרומת ביצית בארץ מספר יתרונות, בעיקר שזולה יותר מתרומה מחו"ל. התהליך מסודר מאוד ומעוגן בחוק. החסרונות: חייב להתבצע בבתי חולים מסוימים שבהם תרומת ביצית, התור ארוך יחסים והמבחר דל, כולל תורמות בגיל מבוגר יחסית לתרומת ביצית.

תרומת ביצית מחו"ל

ברוב טיפולי תרומות הביצית בישראל התרומה מגיעה מחו"ל. הזמינות והמבחר הם בלתי מוגבלים. ישנם מספר רק של גופים שמבצעים את התרומה. ישנו הבדל במקום בו מבוצעת תרומת הביצית בפועל שלפי דעתי יש לו חשיבות גבוה בתרומת הביצית.

החזרת עוברים רק בחו"ל

מצב זה הגרוע ביותר. לאילוץ זה משמעות רבה מבחינה כלכלית בגלל הנסיעות, הטיפול מבוצע ע"י רופאים זרים, ומבחינה רפואית האילוץ להגיע לתאריך מסוים מאלץ להתפשר על עובי הרירית אם היא לא מספיק עבה ביום ההחזרה המיועד בשל הקושי הלוגיסטי.

החזרת ראשונה בחו"ל

בשל הרצון לבצע החזרה טרייה המטופלות טסות לחו"ל. ההחזרה מבוצעת בחו"ל. שאר העוברים מגיעים לארץ והמשך הטיפול בארץ. אופציה זאת טובה יותר ומאפשרת להמשיך טיפול בארץ ע"י רופאים מוכרים במימון של הקופות.

מצב זה הוא האופטימלי שכן הרופא המטפל עושה את ההחזרה. ניתן לקבל התחייבות מקופ"ח לחזרה ולחסוך אלפי שקלים להחזרה. מבחינה רפואית העוברים בארץ ולכן אין סיבה להתפשר על איכות הרירית בגלל תזמון הנסיעה לחו"ל.

תרומת ביצית אינה בחירה קלה אף פעם, אבל כשרואים את התוצאות ואת האושר שההחלטה הזאת מביאה למטופלות רבות צריך להודות שהאופציה הזאת קיימת וזמינה

נקודות חשובות והמלצות למטופלות

אני ממליץ בחום לקרוא את ספרה המצוין של שרית מגן "ילד משלך" בנושא טיפול פריון ותרומת ביצית

כל שנה נולדים אלפי ילדים מתרומת ביצית בישראל אני מעריך שבין 2000 ל3000, כל אחת מהאמהות אמרה לעצמה שלעולם לא תסכים לתרומת ביצית

אין ספק שיש כאן קושי פסיכולוגי ענק לוותר על המטען הגנטי, אבל לפעמים אין ברירה וזה מה שנכון רפואית.

זה נכון שהילד "גנטית" לא של האמא, אך הוא 100% הילד שלך ואת 100% אמא שלו. אין לו ולא תהיה לו אמא אחרת בעולם.

מטופלות רבות מצפות ל"נס" כשסיכוי ההצלחה הם פחות מאחוז, אך חשוב לזכור את המחיר. טיפולים קשים מבחינה פיזית ונפשית, גם המחיר הכלכלי משמעותי.

בזמן שמחכים ל"נס" לעיתים קרובות שנים על שנים אפשר להרות וללדת, הזמן שהולך לאיבוד לא חוזר. גם לאמהות יש גיל, ויש הבדל גדול בין להיות אמא צעירה לבין להיות אמא מעל גיל 45.

כרופא שמחויב לטובת המטופלות לפני הכל אני בחרתי רק באופציה של ביצוע כל ההחזרות בארץ, כולל הראשונה ולהשתדל שתהיה טרייה. אני מאמין שאפשרות זו משרתת את המטופלות בצורה הטובה ביותר. 

ביצוע כל ההחזרות בארץ